muhabbet kuşu eğitimi


Muhabbet kuşu eğitimi ve terbiye sadece bir kişi tarafından yapılmalıdır. Muhabbet kuşları, kadınların ve çocukların daha yüksek perdeden sesleri olması dolayısı ile onlara daha iyi yanıt vermektedirler. Hiç ses olmayan dikkat dağıtıcı özelliği olan sessiz bir odada eğitim olması için en uygun yerdir. Örneğin, odada başka hiçbir kişi yada televizyon ve radyo kapalı olmalıdır.

Onları hiçbir soruna neden olmadan çok sık muhabbet kuşu işleyebilir ve yeterince varsa yakında anlatacağım. Eğer sadece muhabbet kuşu eve getirdim, o zaman onu işlemek için denemeden önce onu birkaç gün için yerleşmek izin vermek en iyisidir.

Eğer işe giderken bir süre için muhabbet kuşu yanlız bırakmak varsa düşük hacimli bir konuşma radyo programını açık olarak bırakabilirsiniz. Odada biri var gibi muhabbet kuşuna bunu hissettirmelisiniz. Eğitimde en önemli şey muhabbet kuşu için kafesine girip çıkma öğretilmelidir. Sadece kafesi kapıdan bir levrek gibi işaret parmağınıza sunuyoruz.

Lütfen kuşunuzu parmağınızı kabul etmezse o zaman muhabbet kuşunun kabul etmek daha istekli olabileceği ilk bakışta küçük bir tahta parçası ile deneyebilirsiniz. Bu tahta parçası üzerine atlar sonra otomatik olarak o zaman sunduğunuz parmağınıza geçebilir. Siz muhabbet kuşu eğitmek için hangi eğitim olursa olsun, aynı egzersiz ile devam edilmelidir.

Senin tarafından muhabbet kuşu sırtında üzerinizde iken tek elle tutulmaya alışması gerekir. Onun kuyruk ilk ve ikinci parmaklar arasında başını, bileğinizin iç aşağı yatırılmış olmalıdır. Başparmak ve diğer parmaklar hafifçe muhabbet kuşu etrafında çırparak onlara zarar vermez, böylece yerde kanatlarını tutabilir.

Bu kavrama muhabbet kuşu varsa bunu olarak muhabbet kuşu incitmek değil parmaklarınızı biraz rahatlayabilirsiniz. Böyle bir muhabbet kuşu tutan bir resim elde etmek için çalışacağız, ama şu anda bir kamera olmadığı için sizlerden, bu yüzden özür dilemek istiyorum. Her zaman olduğu gibi küçük hayvanları tutarken, küçük kanatlarını ve bacaklarını kırılgan olduğu için, biraz nazik olmaya özen gösterin.

Muhabbet Kuşu Konuşma Eğitimi

Konuşmak için muhabbet kuşu eğitmek istiyorsanız bunu çok genç yavru olduğu iken başlamalıdır. Eski Beş ya da altı hafta eğitime başlamak için en uygun zamandır. Sen muhtemelen oldukça sinir bozucu olabilir bir süre için herhangi bir sonuç, alamayabilirsin olsa eğitim tutmak için istekli olmak gerekir.

Bazı muhabbet kuşları konuşmayı öğrenmek için ne kadar bir öğretmen ya da ne kadar iyi olamak zorundasın. Diğer eğitim gibi, konuşmak için muhabbet kuşu eğitimi herhangi dikkatiniz dağılmadan bir odada yapılmalıdır. Lütfen kuşunuzu parmak ehlileştirmek ise o zaman doğru önünüzde onu tutun ve onunla doğrudan konuşma yapınız.

Kuşun adı gibi kısa bir basit bir kelime ile başlayın. Kısa farklı sesler en iyisidir. Muhabbet kuşları tam duyduklarını taklit ederek konuşmayı öğrenirler, bu nedenle her zaman aynı şive ve stresleri ile aynı şekilde kelime, söylemeniz önemlidir.

Muhabbet kuşu defalarca kelime duymak ve aylar süren eğitim süresine ihtiyacı olabilmektedir. Yoksa o bile ona öğretmeye çalışılan kelimeleri aylar sonra söylemek için kendini zorlayacaktır.

Iyi eğitimli papağanlar ve muhabbet kuşları doğal bir yeteneği olanlarların bu yetenekleri sayesinde büyük bir kelime hafızası oluşturabilirsiniz. Hatta onların eğitmen dışındaki insanlardan bir deyişle teslim alabilirsiniz. Bazen kapı zili zil ve telefon gibi diğer ev sesleri taklit etmekte üstlerine yoktur.

Ayrıca bazı eğitim yardımları size konuşmak için muhabbet kuşu öğretmek yardım alabilirsiniz. Bu cd gibi ürünler olarak adlandırılan seslerden oluşan cd lerdir.

Eğlence ve Oyun

Muhabbet kuşu bir salıncak üzerine atlama gibi oyunlar oynamak için öğreteceğiz. Gibi bir komut verirken Parmağınızla eylem gösterilmelidir burada 'bir salıncak var' gibi işaretler ile kuşunuza eğitim verebilirsiniz. Eğitim eğlenceli olması gerekir ve çok uzun süren eğitimler aksi halde muhabbet kuşuna sıkıcı geldiği gibi bıkmaksına neden olacağını unutmayın. Bir seferde on veya on beş dakika kuşunuzla ilgilenmek en iyi bir süredir. Bundan sonra, muhabbet kuşu, dinlenmek için biraz zaman vermelisiniz. Her zaman bir iki saat içinde başka bir oturum için geri dönebilirsiniz.

muhabbet kuşu resimleri

















muhabbet kuşu üreme dönemi


Muhabbet kuşlarının üreme dönemleri ve belirtileri, bu dönemler nasıl anlaşılır?

Üreme döneminde ki dişi muhabbet kuşları

 Sağlıklı, yetişkin dişi muhabbet kuşlarının cereleri kahverengi olur. Eğer dişi bir muhabbet kuşu üreme döneminde ise kahve ya da koyu kahve bir renk alır ve kalın dert bir görünümü olur.


Üreme döneminde olmayan dişi muhabbet kuşları

 Dişi muhabbet kuşları tüy döneminde ve herhangi bir hastalık durumunda cere renkleri beyaza yada krem rengine döner, bazende erkeklerin ki kadar olmasada mavi renge de dönebilir. Kuşun tüyden çıkması veya hastalık durumunun sonlanması ardından bir süre sonra cere tekrar hahverengi olmaya başlar.


Lütfen dikkat:
rahatsız bir dişi muhabbet kuşu cere rengi uzun bir süre mavi renkte kalırsa(birkaç ay) hormonal dengesinde vaya iç organlarında bir rahatsızlık olabilir. Sebep araştırılarak tedavi edilebilir.

Üreme döneminde olan erkek muhabbet kuşları

Erkek muhabbet kuşları genellikle koyu mavi tonda cere rengine sahiptirler. Dişi muhabbet kuşları ile karşılaştırıldığında, erkelerin ne zaman üremeye hazır olduklarını cere renginden anlayamayız. Değişik tonlarda mavi ve her zaman parlak mavi renklidir.

Üreme döneminde olmayan erkeler

Genellikle tüy döneminde yada kuşun hasta olması durumunda olan bir durumdur ve cere rengi koyuluğunu kaybeder daha açık bir mavi tonuna döner.

Lütfen dikkat:
Bazı durumlarda erkek muhabbet kuşu cere rengi yeşilimsi yada sarımsı renge döner . Bu güne kadar bu durumla ilgili literatürde veya intenette bir açıklama yapılmadı. Belki bir hastalık belirtisi de olabilir.

Hormonal hastalık durumunda erkek kuşlar

Bu duruma erkelik hormonlarındaki azalmadan kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve testis tümörü nedeni ile bozulan hormonlar neden olur.

Diğer mutasyonlardaki erkek cere rengi

Genellikle Albino,Lutino, Fallow, Lace wings, Çekinik parçalı ve Paskın parçalı mutasyonlarda görülen bir durumdur. Uzman olmayan bir kişinin yetişkin bir kuşta bile şüpheye düşürecek durumları olabilir. Genellikle bu renkleri yavru olduğu ve bazende dişi olduğu zannedilir. Resimlerdeki kuşların tümü erkektir.

Aşağıdaki kuşlar yavrudur ve sol resimdeki erkek, sağ resimdeki dişidir.

muhabbet kuşu üreticileri

Muhabbet kuşu üreticileri, muhabbet kuşu üretimi, nasıl üretim yapılır?

Muhabbet kuşlarından yavru almak sanıldığı kadar zor değildir. Üretimi zorlaştıran ve kolaylaştıran en önemli faktör kuşlarınızın karakteridir. Bazı çiftler en kötü bakımla sorunsuz bir şekilde yavrulayıp, yavru büyütürken bazı çiftler en iyi bakım ve şartlarda anlaşmalarına rağmen bu çiftlerden yavru almak mümkün olmamaktadır. Üretimde şans faktörü de unutulmamalıdır. Herşey yolunda gitse bile son aşama olan yavrunun bağımsızlığını kazanmasında sorun çıkabilir. Yem kırmayı bir türlü öğrenemeyen yavrular 2. ayını doldurmadan ölebilir.

100 çift muhabbet kuşu olan bir üretici düşünün.Bu üretici damızlık olarak kendine seçtiği çok güzel bir dişi yavruyu 1 yaşına kadar özenle yetiştiriyor. Daha sonra yetişkin olan kuşu salmada anlaştığı bir erkek kuşla üretim kafesinde eşe atıyor fakat dişi yumurtlamıyor. Üretici bir süre sonra bu kuşu farklı bir kuşla eşe atmayı deniyor fakat bu sefer de yumurtalar boş çıkıyor. 3. denemesinde ise erkek yumurtaları kırıyor. Kuş 2 yaşına geldiğinde hala yavru alamayan üretici bu kuşu elinden çıkarabilir veya elinde tutup denemeye devam edebilir. Üretimde başarılı olmak için unutulmaması gereken 3. unsur ise sabırlı olmaktır.

Üretim Sırasında Karşılaşılan Problemler

Muhabbet kuşlarının üretimi sırasında sayısız sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar bazen dayanılmaz hale gelebilir, sinirsel olarak çok fazla yıpranmanıza sebep olabilir. Bu sorunlarla karşılaştığınızda bazen en iyi çözümün yuvalığı çıkarmak olduğunu düşünürsünüz.

 Üretime Başlarken Karşılaşılan Problemler

1. Eş beğenmeme: Tek bakılan bir muhabbet kuşuna eş alırken bu makaledeki eş/çift seçimi veya tanıştırma nasıl yapılmalıdır ? bölümünü okumalısınız. Eğer kuşunuz eşini kendi seçmediyse eve yeni gelen arkadaşıyla anlaşmaları çok uzun bir zaman alabilir veya hiç bir zaman birbirlerine ilgi duymayabilirler. Bu aşamada kuşların sahibinin fazlasıyla sabırlı olması gerekir. Eğer bir araya getirdiğinizde kavga etmiyorlarsa onlara eş olabilmeleri için 2-3 ay süre tanımalısınız. Hala anlaşmıyorlarsa eş değiştirmeye gidilebilir.

2. Eşlerin anlaştıkları halde çiftleşmemesi: Yapılması gereken ilk şey bakım koşullarının ve kuşlarınızın fiziksel durumlarının gözden geçirilmesidir. Örneğin çiftlerden biri tüy dökümü döneminde olabilir. Tüy dökümünde olan bir muhabbet kuşu fiziksel olarak yorgun ve yıpranmış olduğu için muhabbet kuşunun çiftleşme isteği duymaması çok normaldir. Genelde erkek muhabbet kuşları her zaman çiftleşmek isterler ama dişi muhabbet kuşları belirli dönemlerde hazır olurlar. Dişi muhabbet kuşlarında cere rengi kuşun üremeye elverişli olup olmadığı konusunda bizlere bilgi verir. Cere rengi kahverengi ise üremeye elverişli, açık mavi/beyaz ise üremeye elverişli olmadığı şeklinde yorumlayabiliriz ama bu %100 güvenilir bir tespit değildir. Dişi muhabbet kuşu cere rengi beyaz olduğu durumda bile yumurtlayabilir.
Kuşların çiftleşmemesi onların bakım koşullardan da kaynaklanabilir. Örneğin dişi muhabbet kuşu yuvalığın içinin karanlık olmasını ister. Eğer yuvalığın girişi güneşe bakıyo ve içeri ışık giriyorsa dişi muhabbet kuşu yuvalığa girmeyi ve çiftleşmeyi istemeyebilir. Hiç uçurulmayan ve aşırı derecede kilolu muhabbet kuşları da çiftleşme konusunda isteksiz davranırlar.

3. Dişi muhabbet kuşunun yumurtlamaması: Bazen dişi ve erkek muhabbet kuşları çiftleştikleri halde ve dişi vaktinin çoğunu yuvalıkta geçirdiği halde dişi muhabbet kuşu yumurtlamayabilir. Bu durum kuşun yaşı veya sağlık durumu ile ilgilidir. Kendinize ilk sormanız gereken soru kafesinde kalsiyum ihtiyacını karşılayabileceği mürekkep balığı kemiği veya alçıdan gaga taşı var mıdır ? Eğer bunda sorun yoksa kuşun poposunu kontrol edebilirsiniz. Bazen dişi muhabbet kuşları üreme sistemlerindeki kist benzeri yapılar sebebiyle yumurtlayamıyorlar. Eğer poposunda anormal bir şişlik varsa ve yumurtlamıyorsa veterinere gitmenizde fayda var. Yumurta tıkanması durumuna kuluçka sırasında karşılaşılan problemler bölümünde değinilmiştir. Eğer dişi muhabbet kuşunuz 3-4 haftadır yuvalıkta duruyor ve hala yumurtlamıyorsa yuvalığı çıkarmanızda fayda vardır.

4. Dişi muhabbet kuşunun yuvalığa girmemesi: Dişi muhabbet kuşu bazen kafese takılan yuvalığa hiç ilgi göstermez. Bunun sebebi dişinin üreme için kendini hazır hissetmemesi veya rahatsız olduğu bir şey olabilir.

5. Eşlerden birinin yumurtaları kırması, yuvadan atması veya yemesi: Bu üç durumun da farklı sebepleri olabilir. Örneğin kalsiyum ihtiyacını karşılayamayan (kuşun kafesinde mürekkep balığı kemiği yoksa) dişi muhabbet kuşu yumurtladığı gibi kendi yumurtalarını yiyebilir. Dişi muhabbet kuşu yumurtanın boş olduğunu anlarsa yuvalıktan atabilir. Bazı dişi muhabbet kuşları aşırı derecede hashas olurlar ve rahatsız edildiklerinde yumurtalarını kırabilirler. Dişi muhabbet kuşları yumurtadan yavru çıkmayacağını anladıkları zaman veya kıskançlık sebebiyle yumurtalarını kırabilir/yiyebilirler. Bir tanıdığımın başına gelen bir olayı anlatmak istiyorum. Sürekli yumurtlayıp sorunsuz bir şekilde yavru büyüten bir çift muhabbet kuşunun yanına kuşların sahibi başka bir kafeste bir çift muhabbet kuşu daha getiriyor. Ertesi gün eski çiftinin kuluçkada olan dişisinin yuvalığa hiç girmediğini farkediyor ve yuvalığın kapağını açtığında 6-7 tane yumurtanın hepsinin yokoldugunu görüyor. Yavruların yumurtadan çıkmasına bir kaç gün kala dişinin tüm yumurtaları yediği ortaya çıkıyor. Bu örnekte de görülebileceği gibi kuluçkadaki muhabbet kuşları bize önemsiz gibi görünen şeylerden rahatsız olup yumurtalarına zarar verebiliyorlar.

6. Boş/dollenmemiş yumurtalar: Dişi ve erkek muhabbet kuslarınızın çiftleştiklerini gördüğünüz ve dişi de yumurtaların üstünde durduğu halde günü geldiğinde yumurtalardan yavru çıkmayabilir. Yumurtalari kırıp içine baktığınızda sadece kurumuş yumurta sarısı görüyorsanız bu durumda eşlerden birinin üreme konusunda problemli olduğunu düşünebilirsiniz. Örnegin çok yaşlı bir erkek muhabbet kuşuna sahipseniz her kuluçkada yumurtaların bir çoğunun veya tamamının döllenmemiş olması olağan bir durumdur bu durumda kuşlara VİTAFORM ile vitamin takviyesi yapılmalıdır. Üst üste bir kaç kuluçka sonunda hala boş yumurtalar varsa  eş degiştirme yoluna gidebilirsiniz.

7. Kabuksuz ve garip şekilli yumurtalar: Kabuksuz ve garip şekilli yumurtalar büyük ihtimalle dişi muhabbet kuşunun bünyesi veya bakım koşuları ile ilgilidir. Geçirdiği bir rahatsızlık, vücuttaki mineral eksikliği gibi sebepler de kabuksuz ve anormal şekilli yumurtaların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Dişi muhabbet kuşu normalden daha uzun ve ince yumurtalar yumurtlayabilir ve bu yumurtalardan sorunsuz bir şekilde yavru çıkabilir.  Genelde bu tür sorunlara kalsiyum takviyesi yapılarak çözüm bulunabilir piyasada satılan CATOSAL gibi ilaçlaçlar 2 lt. suya 5 mg. karıştırılarak kuşların suluklarına 10 de bir uygulanırsa hem dişi kuşun veri ömrü uzar hemde sağlıklı yumurtalar elde edilir.

çekoslavak muhabbet kuşu


Çekoslavak muhabbet kuşu hakkında genel bilgiler...

Çekoslavak muhabbet kuşlarının kanat ve kuyruk tüyleri çok uzundur. Vücutları ince yapılıdır. Uzunlukları normal bir muhabbet kuşundan çok daha fazladır. Uzun olmalarının yanında iridirler.

Çekoslavak(Çekoslovak) Muhabbet kuşu fiyatı 75 – 150 TL arasında değişmektedir.

pakistan muhabbet kuşu


Pakistan (Patagonya) muhabbet kuşu hakkında genel bilgiler...

Pakistan muhabbet kuşları normal bir muhabbet kuşundan çok daha küçüktür. Bir şerçe büyüklüğündedirler. Ülkemizde fazla yetiştirilmemektedir. Pet shop’larda bulunan pakistan muhabbet kuşları yurt dışından kaçak olarak getirilmektedir.

gri muhabbet kuşu


Gri muhabbet kuşu hakkında genel bilgiler...

Göğüs bölgesi genelde koyu gri renktedir. Kuyruğa doğru inildikçe açık griye döner. Hafif siyah çizgileri vardır. Boy uzunluğu ortalama 18 cm’dir. Ömürleri ortalama 7 yıldır. Gri muhabbet kuşları normal muhabbet kuşlarına göre daha yabani ve agresif olurlar. Bu yüzden eğitimleri biraz daha zordur.

Gri Muhabbet kuşu fiyatı 75 – 150 TL arasında değişmektedir.

gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşu


Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşu hakkında genel bilgiler...

Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşları adlarından da anlaşılacağı gibi kanatları gri, döş(göğüs) bölgesi gök mavisi olan kuşlardır. Kafa üstünde yatay siyah çizgiler olabilir.

Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşları, albino ırka en yakın olan muhabbet kuşudur. Uzunlukları ortalama 18-19 cm’dir. Gagalarının üzerinde bulunan kısım(cere) açık veya soluk renkli ise dişi, mavi veya biraz daha koyu renkli ise erkektir. Uzun süre güneşe maruz kaldıklarında deri ve alerji problemleri görülebilir. Kolay evcilleştirilirler. Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşu sahipleri kuşlarıyla ne kadar çok ilgilenirse konuşma oranları o derece artacaktır.

lutino muhabbet kuşu

Lutino muhabbet kuşu hakkında genel bilgiler...

Lutino muhabbet kuşlarının gövde, maske ve kanat rengi saf sarı renklidir.
Lutino muhabbet kuşlarında siyahi tonlar yerini gümüşi renkte beyaz yanak beneklere, pembe ayaklara ve turuncu bir gagaya bırakmıştır.
Kuyruk tüyleri ise sarı ve beyaz renkli, gözleri ise kırmızı renklidir.

Lutino Muhabbet kuşu fiyatı 75 – 150 TL arasında değişmektedir.

Erkek lutino muhabbet kuşunu dişisinden ayırırken cere rengine bakılır. Pembe ya da mor ise erkek, kahverengi ise dişidir.





albino muhabbet kuşu


Albino(beyaz) Muhabbet kuşu hakkında bilgiler...

Albino muhabbet kuşları adlarından da anlaşılacağı gibi beyaz tüylü ve kırmızı gözlü muhabbet kuşlarıdır. Veteriner hekimler arasında tavşan kuş olarak da adlandırılırlar.

Albino(beyaz) Muhabbet kuşu fiyatı 75 – 150 TL arasında değişmektedir.

Ülkemizde albinoların %90’ı dişidir. Erkek albino muhabbet kuşları çok zor bulunur. Muhabbet kuşlarında cinsiyet tayini yapılırken cere kısmı “koyu renk ise erkek, açık renk ise dişi” olduğu düşünülür. Fakat Albino türü muhabbet kuşlarında bu tam tersidir. Gagasının üzerindeki burun kısmı pembe ve soluk renkte olan kuşlar erkektir. Albino muhabbet kuşlarına parlak ışık altında dikkatlice bakıldıgında kanat tüyleri mavi, açık mavi ve açık yeşil renkli görülebilir. Bu onların cezbedici özelliklerinden bir tanesidir fakat deri hastalıklarına karşı dayanıksızdırlar.



jumbo muhabbet kuşu


Jumbo Show, Şov (İngiliz-Hollanda) muhabbet kuşları genellikle İngiliz ya da Hollanda adı altında adlandırılır. 

Şov muhabbetleri olarak da bilinen bu ırk adından da anlaşılacağı üzere yarışmalarda boy gösteren muhabbet kuşlarıdır. Bu kuş cinsi bahsettiğimiz ırklar arasında en iri kuşlardır. Öyle ki bir jumbo muhabbet kuşu Hollanda ırkı bir muhabbet kuşunun iki katı kadar olabilir.

Normal muhabbet kuşlarına çok benzerler fakat onlardan daha iridirler. Vücut uzunlukları ortalama 24 cm’dir. Normal muhabbet kuşlarına göre kafası daha iri, göğüs yani döş kısmı daha büyüktür. Tüyleri daha canlı, ibik diye tabir edilen kısımdaki tüyleri daha fazladır. Bir iki yaşındaki Jumbo, Show, Şov (İngiliz-Hollanda) muhabbet kuşlarının,özellikle tüm tüyleri çıktıktan sonra gözlerinin içeri gömüldüğü, gaganın üstünün tüylerle kaplandığı görülür.

Jumbo (İngiliz-Hollanda) Muhabbet kuşu fiyatı 75 – 150 TL arasında değişmektedir.

Jumbo muhabbet kuşlarının gagasının üzerindeki sert kısım(cere) soluk renkli, toz pembeye yakın renkte ise dişi, mavi ya da daha koyu(kahverengiye yakın) renkte ise erkektir. Tüyleri çok fazla olduğu için deri hastalıkları normal muhabbet kuşlarına oranla daha fazla görülür. Özellikle göz çevreleri ve gaga, tüylerle kaplı olduğundan bu bölgelerde bulunan alerji, parazit, mantarları görülmeyebilir. Bu hastalıkların hepsinin ilk belirtisi kaşıntıdır. Eğer Jumbo tipi muhabbet kuşunuzda iştahsızlık, kaşıntı ya da kabarıklık tarzında bir oluşum görürsenüz mutlaka veterinerinize danışın.

muhabbet kuşu hareketleri


Muhabbet kuşunuzun dilini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız işte bu yazı tam size göre...

Her iki ayağı da yukarıda iken gagası ile asılarak Asagı sallanmak: Aşağı inmek istiyor.
Baş indirilmiş, kanatlar Yarım kaldırılmış, tüyler kabartılmış, ileriye veya yukarıya uzatılmış: Ele alınmak istiyor.
Kafesin tavanına bir veya iki ayakla ya da gaga ile asılmak olan: Oynuyor.
UCMA tahtasında, tünekte iki Adım geri çekilmek, hafifçe popoyu eğmek: Dışkılama hazırlığı! (Her durumda Hatta uçarken de dışkılayabilirler)
Tüneğe sıkıca tutunarak geriye kaykılma: Korkuyor, tedirgin.
Uyku ya da uzun süreli hareketsizlik sonrasi davranış:
Uzun süreli Aktivite yoksunluğu sonrasında Harekete geçmek isteyen ya da Uyanan Kuslar; bir ayakları ile tüneğe sıkıca tutunarak Diğer ayağını (yumruk halinde olabilir) ve bu ayak tarafındaki kanadını geriye uzatır daha sonra da Ayni Hareketi Diğer ayak ve kanadı ile Yapar. Bu iki işlemin sonuçlanmasının ardından onun iki kanadını (açmadan) omuzdan yukarıya kaldırarak "GERİNME" pozisyonunu tamamlar.
Parlayan, küçülen veya sabitlenen gözler:
Bu göstergelerin değerlendirilebilmesi için kuşun içinde bulundugu koşullar ve Vücut Pozisyonu da dikkate alınmalıdır.
Gozlerin sabirlenmesi Su anlamları taşıyabilir:
Heyecanlanma, bir obje ile çok ilgilendiğinde.
Öfke, Korku veya yaklaşan saldiri
 Göz bebeklerinin küçülmesi, iris halkalarının belirginleşmesi:
Mutluluktan Asiri heyecanlanma. (Kimi fotograf çekimlerde karşılaşılan Goruntu ile karıştırılmamalıdır)
Ayni beden dili, ek göstergelerle birlikte kur yapma, çiftleşmede de görülmektedir.
Sesler
Şarkı söyleme, konusma ve işlik Calma: Mutlu, Sağlıklı, Memnun kuş.
Gevezelik, cırıldama:
Yumuşak tondaki cıvıldamalar, memnuniyetin bir işareti veya konuşmayı Ögrenme Çalışmaları olabilir.
Yüksek sesli bağırtılar tehlike savmak için olabilir.
Dil tıkırtısı: Kendini eğlendiriyor olabilir veya okşanmak, ele alınmak anlami taşıyabilir.
Hırlama, homurdanma: Hırlama, saldırgan bir sestir. Bir sey kuşu tehdit ediyor veya sıkıntı veriyordur. Kuşu rahatsız eden bu obje ya da Varlık uzaklaştırılmalıdır. Homurdanan Kuslar tutulmamalıdır ısırmaları mümkündür.
Gaga:
Gagayı gıcırdatmak: Genellikle memnuniyet işaretidir. Yem yediği sanılabilir.
Kafasını ileri uzatarak, ağzını kusacakmış gibi ACIP kapamak: Kısa süreli olarak, Tuy bakımının hemen sonrasında Agza yapışan kepek vs nedeniyledir, normaldir. Ancak çok iyi gözlemlenerek, hastalık, kusma belirtisinden ayrılmalıdır.
Tıkırdama: Gaga tıkırdaması genellikle cockatieller ve AVUSTRALYA papağanlarında görülür. Eger papağan, bir defa tıklarsa ve gözleri sabitlenirse, aksi Halde tehdit edici davranış degildir, kuş, sahibini karşılamakta veya bir Seyi onaylamaktadır. Eger, Diğer taraftan, kuş, birkaç kez seri Halde tıkırdarsa, kuşun ele alınmak istemediği anlamında Uyarı oldugu düşünmelidi.
Gaga yerde, boyun tüyleri kabartılmış: Kaşınmak istemektedir.
Isırma: Baska bir Başlık altında incelenecektir. Kısaca değinelim:
Tam ısırılmadan gagalanmak: Size doğru uzanarak ısıracakmış gibi yapmak ve imkan bulursa tekrarlamak şeklinde fiziksel bir Temas olacak ancak acı vermeyecektir. Sonraki Adım ise acı Veren bir ısırık olacaktır. Kuş, sinirlenmiştir. "Ben, onu istemiyorum".
Hafif, Hafif, Hafif, Hızlı ısırıklar: Kuş "Şimdi beni rahatsız Etme" demektedir. Bu Hareket, sahibi Şu için tehlike işareti olmamalıdır. Kuş, Sizin 30 saniye sonra ne yapmanızı istediğini belli Eder.
Kusma: ESE yakınlık işaretidir. Ese sevgi ve Şefkat sunulması, karsı cinsin etkilenmesi için yapılmaktadır. Ancak Diğer kusma nedenlerinin de bilinmesi Click sitesi kütüphanemizdeki "kusma" başlığının da MUTLAKA incelenmesi gerekmektedir.Papağangiller eşleşerek yaşarlar ve eşlerini önemserler.
Gaga dokundurmak, gagalamak: Araştırmak.
Tüneğe ileri geri gaga sürmek: Yüzünü temizlemek.
Oyuncaklarına hızlı vurmak: "Ben çok mutluyum Ben, Yeniden yapacağım" Enerjiyle dolu ve çok iyi hissetmek.
Ayak ve bacaklar:

İki ayak uzerinde durmak:
Düzgün durarak, sahibine hareketsiz sekilde bakması: Ele alınmak için hazırdır. Su anlamdadır "Bakman için seni bekliyorum, Yoksa sana kızabilirim".
Tünekte ileri geri yürümek: Sabırsızlıkla dısarı çıkarılmayı, ele alınmayı Beklemek.
Her iki ayakla parmağa sıkıca tutunmak: Sana tam güvenmiyorum ya da beni götüreceğin yer hakkında bilgim yok.
Bir ayak uzerinde durmak: Rahat.
Bir ayak uzerinde durma ve tüylerin kabartılması: Rahat, mutlu, Memnun.
Başını alta sokarak bir ayak uzerinde durmak: Tüylerini temizliyor
Bir Ayakta dururken gagasını bileme: Yorulmuştur.
Bir ayak uzerinde dururken, Hafif kabarmış, gözler cam gibi: Kısmen uykudadır.
Kafes altını kazımak: Afrika gri papağanları için tipiktir. Genelde kafesten dısarı çıkmak için izin verilmesi isteğidir.Bu davranışını alışkanlık haline getirmemesi için Yerine getirmek istemeyebilirsiniz.
Ayak vurma, tıklatma: Tehdit edildiğini hisseden bazı papağanlar, bölgesinin üzerindeki egemenliğinin işareti olarak onların ayaklarını yere vururlar.
Tüyler
Karışık / kabarık tüyler:
Tüylerini düzeltirken;
Üşüdüklerinde;
Gerginliklerini hafifletmek istediklerinde;
Hasta olduklarında karışır, kabarırlar. Özellikle, tüyler, kabarık kalırsa Veteriner hekimce görülmelidir.
İlgi gördüğünde tüylerini düzeltmesi: sizinle birlikte olduklarında ya da enselerini okşadığınızda tüylerini düzeltmeleri "Sana teşekkür ederim Senin için ben de Daha bakımlı olacağım." Anlami taşır.
Parmakta iken sıkıca tutunması ve tüylerini sıklaştırması: Korkuyor veya tereddüt ediyor.
Silkelenmek: Tehdit karşısında fiziksel gerginliğini azaltarak hazir duruma geçmek, psikolojik rahatlık sağlamak, Tuy Bakımı sonrasında tüylerini Doğal konumuna döndürmek.
 Sorguç (alin / Baş üstü tüyleri) durumu:
Sorguç kaldırıldığında: Heyecanlanmıştır.
Asiri kabardığında: Korku veya Asiri heyacan. Bir uyari düşünülmelidir.
SUNME ve tıslama ile birlikte düz sorguç: Saldırgandır veya bir sey tarafından ürkütülmüş, korkutulmuştur.
Yüz ve boyun tüylerini kabartmak: Başı büyük boy görünür, huzurlu Memnuniyeti gösterir. Mutludur.
Titreme:
Kuş, korkmuş ya da Asiri heyecanlıdır. Diğer hastalık belirtileri ile birlikte görülme durumu farklıdır.
Eşleşme / çiftleşme belirtisidir.
Kuyruk:
Kuyruk Sallama: Eğlence için hazirim!
Kuyruk sallanması (Asagı yukarı): Genellikle yorucu faaliyetten sonradır. Nefesini düzenlemesine Yarar. Gene de, kuşun kuyruğu, Faaliyet Olmadan Asagı yukarı sallanıyorsa, solunum sıkıntısı / hastalığının işareti olabilir.
Kuyruk yellemesi: Kuyruk tüylerini yellemek, yelpaze şeklinde açmak, çoğunlukla saldırganlık ve öfke göstergesi olarak Diğer davranışlara eşlik Eder. Kuyruk tüylerini yaymak, kuşun KUVVET ve canlılığını da gösterir.
Kanatlar:
Kanat çırpmak: Çırpma, kanat alıştırması olarak kullanıldığı gibi Sizin dikkatinizi çekmek için de yapılmaktadır. Herhangi bir olumlu etkiye (bakıcısının el hareketleri, çan gibi İlgi odağı olan bir nesnenin hızlıca Hareket ettirilmesi vb.) Karsı Asiri heyecandan da durdukları yerde, bazen titreme eşliğinde kanat çırpabilirler.
Öfke veya acıyı gösterebilir.
Tüylerini düzeltmesi, ayarlamasının bir yoludur.
Omuzlarını kaldırarak ve Baş sallanması ile eşlik edilirse, ısrarla dikkat çekmeye çalıştığını veya anne mamasına Muhtaç yavru kuşlarda oldugu gibi Beslenme isteğini ifade edebilir.
Kanat düşmesi, sarkması: (Yavrular) genç kuşlarda, normal ama daha Yaşlı kuşlarda sarkma hastalığın bir işareti olabilir.
Kanat seğirmesi: Gerçek, auction bir gösterge degildir, çoğu kez kuş ele alındığında hissedilir. Kanat ve Vücut arasında Hava dolaşımı sağlamak için, kanatlar, vücuttan uzaklaştırılır. Kanatlar kaldırılır ve ani hareketle eski, normal konumuna getirilir.Kuslar, Asiri derecede mutlu oldugu zaman da yaparlar.
Hem kanatların açılması etek titreme: Bu göstergenin nedeni Bakıcı tarafından belirlenmelidir. Asiri Aktivite sonrasi serinleme gereksinimi, Asiri Korku ve stres, Asiri heyecan, ateşli hastalık ... olabilir. Birbirinden ayrılabilmesi için son anlardaki tüm davranışları ve tum Dış etkenler düşünülmelidir.
Kanatlar vücuttan uzaklaştırılmış: Asiri Aktivite ve Asiri temperature nedeniyle serinleme ihtiyacı. Ancak bu durum yumurtlama önce ve sonrasında ya da böbrek rahatsızlıklarında görülen kanat açmalardan ayrılmak zorundadır ki önlem alınabilsin.
Olduğu yerde kanat çırpma: Uçmaya, kaçmaya kalkışmada kararsızlık, hiperaktiflik, tehdit Etme, sıcakta serinleme, yavrularda kanat egzersizi.
Kanatları kesiştirmek: Kur yapma göstergelerindendir.
Baş:
Arkaya döndürüp kanadının altında soktu: Uyuyor.
Aşağıya eğdi ve 90 derece döndürdü: İstediği bir Seye bakıyor.
Aşağı düşürdü, bir veya iki kanadı tümüyle auction, Ağzı Açık, Baş gidebileceği Yone doğru uzatılmış: Büyük gerinme ve esneme
Pozisyonu.
Başını Asagı yukarı sallıyor ve kusuyor: Boyut, ESINE ya da odaklandığı bir nesneye "Seviyorum" demesinin yolu! Göz bebekleri küçülür, BAS, SIRT tüyleri kabarabilir.
Aşağı yukarı Kafa Sallama: Dikkat Çekme hareketidir. Genellikle Kafes dışına çıkmak istediklerini belli Eder.
Başı alçaltmak, eğilmek: Selamlama veya onaylamadır (Oynamak isteği ya da ensesinin kaşınması için)