muhabbet kuşu üreme dönemi


Muhabbet kuşlarının üreme dönemleri ve belirtileri, bu dönemler nasıl anlaşılır?

Üreme döneminde ki dişi muhabbet kuşları

 Sağlıklı, yetişkin dişi muhabbet kuşlarının cereleri kahverengi olur. Eğer dişi bir muhabbet kuşu üreme döneminde ise kahve ya da koyu kahve bir renk alır ve kalın dert bir görünümü olur.


Üreme döneminde olmayan dişi muhabbet kuşları

 Dişi muhabbet kuşları tüy döneminde ve herhangi bir hastalık durumunda cere renkleri beyaza yada krem rengine döner, bazende erkeklerin ki kadar olmasada mavi renge de dönebilir. Kuşun tüyden çıkması veya hastalık durumunun sonlanması ardından bir süre sonra cere tekrar hahverengi olmaya başlar.


Lütfen dikkat:
rahatsız bir dişi muhabbet kuşu cere rengi uzun bir süre mavi renkte kalırsa(birkaç ay) hormonal dengesinde vaya iç organlarında bir rahatsızlık olabilir. Sebep araştırılarak tedavi edilebilir.

Üreme döneminde olan erkek muhabbet kuşları

Erkek muhabbet kuşları genellikle koyu mavi tonda cere rengine sahiptirler. Dişi muhabbet kuşları ile karşılaştırıldığında, erkelerin ne zaman üremeye hazır olduklarını cere renginden anlayamayız. Değişik tonlarda mavi ve her zaman parlak mavi renklidir.

Üreme döneminde olmayan erkeler

Genellikle tüy döneminde yada kuşun hasta olması durumunda olan bir durumdur ve cere rengi koyuluğunu kaybeder daha açık bir mavi tonuna döner.

Lütfen dikkat:
Bazı durumlarda erkek muhabbet kuşu cere rengi yeşilimsi yada sarımsı renge döner . Bu güne kadar bu durumla ilgili literatürde veya intenette bir açıklama yapılmadı. Belki bir hastalık belirtisi de olabilir.

Hormonal hastalık durumunda erkek kuşlar

Bu duruma erkelik hormonlarındaki azalmadan kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve testis tümörü nedeni ile bozulan hormonlar neden olur.

Diğer mutasyonlardaki erkek cere rengi

Genellikle Albino,Lutino, Fallow, Lace wings, Çekinik parçalı ve Paskın parçalı mutasyonlarda görülen bir durumdur. Uzman olmayan bir kişinin yetişkin bir kuşta bile şüpheye düşürecek durumları olabilir. Genellikle bu renkleri yavru olduğu ve bazende dişi olduğu zannedilir. Resimlerdeki kuşların tümü erkektir.

Aşağıdaki kuşlar yavrudur ve sol resimdeki erkek, sağ resimdeki dişidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder